Nyårsfest

Bara att spåna på teman för nyårsfesten kan vara otroligt kul. Man vet ju att det kommer att finnas många festsugna bekanta den här dagen på året då det inte finns mycket annat att syssla med, så folk kommer att få finna sig i det man hittar på. En del tycker om att ha mindre fester för de allra närmsta medan andra passar på att hyra lokal och smycka för att förstärka stämningen. En nyårsfest blir för det mesta lyckad just för att folk är i festlig stämning, så man måste inte ordna med ett unikt tema för att det hela ska bli kul. För det mesta så räcker det med dryck, mat och riktigt bra musik.

Om du ska hålla nyårsfesten detta år så kan du passa på att ordna med en tillställning som ingen kommer att glömma i första taget. Även om det finns traditioner omkring denna högtid så kan man verkligen inte säga att de är satta i sten. Vill man inte höra Ring klocka ring från Skansen så måste man inte, och det finns heller inget som säger att man måste lova något inför det kommande året. Kanske är det just detta som är så befriande med nyårsfirandet, man gör precis som man vill och målet är bara att ha kul med folk som man tycker om.

Tema

Vilket tema ska man välja till nyår? Om man är en grupp vänner som alltid håller nyårsfest tillsammans så kan man ju turas om. Det finns de som väljer ett land för varje år för att sedan låta festen gå i landets tema. Man kan ta på sig kläder som har med landet att göra och äta dess mat. Mexiko innebär en massa tequila såväl som roliga hattar, medan Finland kan gå mer i vodkans och bastuns tecken. Andra spännande teman att satsa på är:

 • Kända TV-värdar
 • 1970-tal
 • Tyskland 1939
 • Garderobens fulaste plagg
 • Smurfarna
 • Dallas
 • Glamour
 • Svenska politiker

Listan med möjliga teman kan verkligen göras hur lång som helst. Skapa den tillsammans med vänner för många goda skratt.

För att bestämma vilket tema det blir så måste man dock vara lite realist. Man kan inte räkna med att vänner kommer att kunna klä sig hur galet som helst. Man kanske själv tycker att Playboy tema är kul men det är inte säkert att alla kvinnliga bekanta har lust att gå omkring i kanindräkt eller annat som känns lösaktigt. Om man istället kör på ett tema där det finns valfrihet så blir det roligare och folk känner inspiration och lust att verkligen göra något av det. Man kan ju även erbjuda hjälp med utklädning på så vis att varje gäst får ett litet kit med lösmustasch eller vad man nu har tänkt sig. På inbjudan kan man ange temat och säga att hjälp ges så att de som verkligen inte gillar att hålla på med maskeradkostymer slipper känna press inför nyårsfesten.

När börjar festen?

Man kan börja sin nyårsfest när man vill men många startar med en middag omkring sexslaget. Tänk på att Nyårsafton inte är en röd dag. Det här betyder att det finns de som faktiskt jobbar under förmiddagen och då kan man inte räkna med att de kan komma till en fest som börjar klockan 12.00 på dagen. Har man barn så har de ingen förskola eller skola den här dagen och det betyder att man måste ordna med barnvakt vilket kanske inte är så lätt om man ska ge sig av alltför tidigt. Dessutom så kanske folk vill vila lite innan de kommer för att orka vara uppe hela natten.

Ett gott tips är att börja lite senare, någon gång runt åttatiden på kvällen. Det här ger folk tid att göra sig i ordning och så slipper man ha för många timmar fram till tolvslaget. Många gånger så börjar ju den verkliga festen efter det att man har räknat ned, blåst i festblåspipor, och ropat “gott nyår!”

Lekar

Det är populärt att leka lekar då man firar nyår. Om man redan har klätt ut sig i hattar och kanske tagit en drink eller två så är det inte så pinsamt att vara med och leka. Här kan man faktiskt hitta på lite ovanliga saker. Man kan till exempel bjuda in en line dancing lärare och låta hela gänget dansa tillsammans på ett sätt som kommer att locka fram många skratt. Det här kan man ju kombinera med amerikanskt tema och cowboyhattar. Lekar behöver alls inte vara komplicerade. Den klassiska tipsrundan är ett bra sätt för varje fest att börja på.

För att lekarna ska bli extra kul att vara med i så kan man se till att det finns priser för de som gör bäst ifrån sig. Har man ett utklädningstema så kan man ju börja med att ge priser till de bästa dräkterna. Vilken typ av priser och utmaningar man kör med beror mycket på sällskap. En mindre grupp som består av folk som känner varandra mycket väl har helt andra förutsättningar än en festande grupp folk som aldrig har träffats förr. Är det så att man har hyrt en lokal och har en massa gäster så kan man se till att lekar är valfria så att ingen upplever att det blir pinsamt eller jobbigt. Man kan rentav skapa en lekhörna för de som tycker att det här är ett kul sätt att fira nyår på.

Det här kan man även tänka på vad gäller dans. Det är ju inte alla som tycker att det är kul att ge sig ut på dansgolvet och man bör se till att det finns gott om sittplats för de som inte tänker svänga sina lurviga eller välansade ben. Dessutom så kan det vara fint att lägga mer fokus på mat och samtal innan tolvslaget för att sedan låta det hela mynna ut i regelrätt fest med dans då man har skålat varpå den som har lust kan fortsätta samtalen i bekvämare stolar eller soffgrupper.

Fyrverkerier

Om det finns en tradition som kan ses som ett måste då det handlar om nyårsfirande så måste man nog säga att det här är fyrverkerier. Det är alltid lite magiskt att stå med goda vänner och skåla för att sedan se himlen lysas upp i olika färger. Det får gärna vara kallt och fullt med snö men det här är ju inget man kan beställa. En vanlig tradition är att man inför tolvslaget ser till att alla som är på festen har ett glas med champagne. De som vill ha alkoholfritt kan få någon form av läsk som Pommac. Sedan så samlas man på en öppen plats där det finns en ansvarig för fyrverkerier. Det här är något som barn gärna är med om och då ska man se till att de finns på plats på ett säkert sätt. Föräldrar bör se till att ha koll på sina barn eller att ha en barnvakt som håller ett öga på vad de pysslar med under festen.

Det finns en rad olika typer av fyrverkerier och man kan även investera i tomtebloss till gäster som vill hålla i någon form av fackla. Bengaliska eldar är också fina men man måste verkligen tänka på det där med säkerhet och inte dra igång en brand. Lita inte på att snö ger brandsäkerhet för det kan fortfarande finnas torra partier med gräs och annat som kan fatta eld. Dessutom så kan smällare och fyrverkeripjäser som inte verkar ta fart vara farliga så det gäller att en nykter och ansvarsfull tar hand om den här delen av nyårsfesten.

Nyårstraditioner

Även om man inte själv tänker gå i enlighet med traditioner så är det klart att det är intressant att lära sig lite mer om sådant som vi ser som nyårstraditioner. Festandet är en sak och här kan vi nog alla vara rörande överens om att nyår kräver en riktig brakfest eller åtminstone samvaro med nära och kära. Annat som tillhör denna dag är:

 • Skålande i champagne eller annan bubbeldricka
 • Nedräkning vid tolvslaget
 • Talet på TV från Skansen
 • Nyårslöften

Nyårslöftena är en senare tradition som har kommit från USA. Det här är något som många nu sysslar med och dessa löften kan röra allt från att man ska sluta röka till att man ska gifta sig. Det här är löften som inte tas på så stort allvar och som mest fungerar som lek så man behöver inte vara ledsen för att förra årets löfte snabbt glömdes bort man kan ju återuppliva det den kommande nyårsaftonen…

Ett roligt sätt att faktiskt hålla sina nyårslöften på är att se till att man får någon form av belöning om man klarar av att hålla sitt löfte. Detta är något man bör göra med en vän så att man har ett vittne och inte själv till slut bestämmer sig för att man visst får priset för att man nästan höll det som man lovade.

Efter tolvslaget

Många menar att nyårsfesten först kommer igång på riktigt efter skålandet vid tolv för det är då som alla drar igång med dans och party. För vissa så är dock detta tidpunkten då de börjar fundera på att dra sig hemåt. Hur man gör beror förstås på vem man är och var i livet man befinner sig. Det är inte alla som tycker att höjden av nyårsfest är att dansa tills ljuset kommer åter. En del ser middagen som det viktigaste och tolvslaget som kulmen. Om man hyr en festvåning så kommer dock festandet att få fart då man har skålat och då kan det verkligen bli röj. Det kan vara bra att tänka på att ha något mer att äta mot småtimmarna då folk återigen börjar bli hungriga. Gott om mat är också ett sätt att förhindra att folk blir alltför berusade.

Nyår och alkohol

Alkoholhaltiga drycker är också en slags tradition till Nyår men här måste man verkligen fundera på hur mycket det ska drickas och vem som dricker. Om det är så att det finns gäster som försöker sluta dricka och gäster som ska köra hem så bör man hjälpa dessa med alternativ och eventuellt placera dem bredvid varandra vid middagsbordet. Visst kan det vara roligt att dricka champagne, goda viner och öl men det gäller att inse att nyårsfirandet blir som bäst när man håller sig vid god stämning och inte överdriver. Det här kan man uppnå genom att helt enkelt inte ha för mycket alkohol hemma, eller vid festvånings bord, och genom att inte dricka alltför mycket under middagen. Det är lätt att glömma bort sig och dricka glas efter glas då man sitter och samtalar. Om man sedan inte kan stå upp då det ska skålas vid tolv så är det inte särskilt lyckat så måttlighet och lagom är verkligen att rekommendera för en lyckad nyårsfest som man sedan kommer ihåg utan att få ångest.