Midsommarfest

De som pratar om att det inte finns några särskilda svenska traditioner har antagligen inte lämnat Sverige en längre tid. För utlandssvensken så blir det uppenbart att midsommar är en tid som man firar på ett unikt sätt i Sverige. Även om midsommarfirandet rent historiskt har haft religiösa skäl så är en midsommarfest idag inte knuten till någon särskild religion. Det gör att alla svenskar kan samlas omkring denna tradition då man ofta får njuta av den svenska sommaren då den är som allra bäst.

Rent praktiskt så är det så att man alltid firar midsommar på en fredag. Midsommardagen som är dagen som kommer efter midsommarafton är alltid den första lördagen efter sommarsolståndet. Detta brukar inträffa mot slutet av juni så man befinner sig mitt i sommaren då det blir dags för en midsommarfest. Man firar faktiskt denna högtid i andra skandinaviska länder men den har ett annat namn. I Norge och Danmark så heter firandet Sankt Hans och firandet ser lite annorlunda ut. Det där med att märka ut dagarna som är som allra längst är en sed som har funnits länge i Norden. Man ser även denna tid som en fruktsamhetens tid och midsommarstången är en fruktsamhetssymbol vilket för många är alldeles uppenbart.

Svenska traditioner

Den som har vuxit upp i Sverige minns säkert barndomens midsommarfirande då det där med blomsterkransar stod i centrum. En svensk tradition är att man plockar björkris och blommor och binder kransar av dessa. En del kransar använder man för att smycka midsommarstången och en del för att pryda sitt hår. Dessutom så kan man försköna hemmet med den här typen av kransar vilket alltid är trevligt. Dagen till ära så klär man upp sig i lite finare kläder som gärna är lite lättare sommarplagg, vilket givetvis beror på vädret. Det är inte ovanligt att folk som har folkdräkter väljer att bära dessa just på midsommarafton.

Som barn så kanske det också händer att man plockar sju olika blommor för att sedan klättra över sju gärdsgårdar (de som bor i städer får använda sig av staket) och för att sedan lägga dessa under kudden då man går och lägger sig. Enligt tradition så ska ogifta flickor sedan drömma om den som de kommer att gifta sig med. Men innan det blir dags att lägga sig så bör man få till ett besök i en park eller på en äng där den traditionella midsommarstången har rests dagen till ära. Barnen brukar leka lekar och dansa runt stången med vuxna som tycker att det här är kul och trevligt. De vuxna brukar vänta med sin fest till lite senare då barnen har gått och lagt sig. Man kan ha en riktigt mysig midsommarpicknick tillsammans med barnen som få leka fritt med andra barn som också kommit till samma park eller äng. Föräldrar kan vila i skuggan och ladda upp inför kvällens festligheter…

Planera festen och bjud in

När man ska hålla midsommarfest så är just en av sakerna att tänka på det där med barn. Ska de få vara med eller inte? En midsommarfest inbjudan bör ange om barn kan komma med eller inte så att man inte upplever att det blir störande om det finns yngre med på festen då man hade tänkt sig barnfritt. En inbjudan ska också ange vad gäster ska ta med sig och när man tänkt dra igång. Det kan vara bra att planera i god tid för många tänker redan under tidig vår på var de ska vara i midsommar, och kommer man med en inbjudan i början av juni så kan det hända att folk redan har planerat och bokat.

När man planerar festen så måste man tänka på var man ska vara och hur man ska få plats. Har man en trädgård så kan det vara trevligt med tält där man kan umgås och äta. Det här kräver att man skaffar tillräckligt med bord och stolar. En mindre fest kan ju hållas inomhus hemma men det kan vara roligt att bjuda in fler gäster och hyra lokaler där man kan vara både inomhus och utomhus. Bra cateringfirmor kan ordna med tält, bord, stolar och så mat och dryck förstås.

Midsommarfest dukning

I centrum för midsommarfesten står förstås matbordet där en rad traditionella rätter kommer att bjudas på. Förutom nypotatis och sill så är det vanligt med svenska ostar, pajer och så givetvis en fräsch sallad. Bordet ska vara smyckat med blommor och gärna med svenska flaggor. Här kan bordsflaggor bli det bästa valet och de fungerar även för att hålla dukarna på plats så det blir både fint och praktiskt.

För många så är det en självklarhet att man ska ha bra öl och även snaps på borden, men visst kan man duka upp utan alkohol. Numera så finns det ju en rad goda drinkar som är helt utan alkohol och ett alkoholfritt bål är helt klart ett välkommet inslag till midsommarfesten. Gillar man snaps så kan det vara kul att testa lite olika svenska märken och kanske hemmagjorda versioner. Det här kan man ställa upp på bordet tillsammans med små glas för de som vågar prova.

Om man ska ha verkligt porslin eller inte är en bra fråga. Om man hyr in en cateringfirma så kan man ju se till att få en riktigt lyxig dukning med glas, porslinstallrikar och verkliga bestick. Det här blir finare men ingen kommer att bli besviken bara för att man använder sig av papptallrikar och plastglas. Det är ju mycket lättare att duka av då man snabbt slänger allt i soppåsar. Tänk på att det ska finnas gott om servetter och även påsar för skräp då gäster ofta söker efter detta vid bordet.

Roliga lekar

Man kan leka roliga lekar även som vuxen. Runt midsommarstången så blir det sånger som Små grodorna tillsammans med de små men när kvällen kommer så kanske man vill leka lite vuxenlekar. Här kan det vara kul att dra igång någon form av stafett. Då man delar upp sig i lag så minskar pressen på att varje person måste delta. Den som inte vill springa med en sked och ett ägg i munnen slipper precis som den som inte har lust att förstöra sminkningen i en skål med mjöl inte heller behöver göra så. Det ska vara roligt att leka lekar på en midsommarfest och det blir det då ingen känner sig tvungen att vara med.

Man kan också dra igång lite mer avancerade lekar där man har gömt en skatt och ger sina gäster ledtrådar. Det lag som finner skatten kommer att vinna den. Har man gott om tid så kan man även hitta på lite moderna lekar som att man skapar en film som man sedan visar alla andra. Med lekar så får man vara flexibel och ser man att gästerna inte är intresserade så är det bara att skruva upp musiken eller be dragspelaren att stampa igång något kul och låta folk ha det så trevligt som det blir när man njuter i goda vänners sällskap.

Det finns inga dåliga väder…

Den som tycker att midsommarfesten är förstörd om det regnar har verkligen inte tänkt på rätt sätt. I och med att det här faktiskt är en svensk tradition så kan man inte säga att regn skulle vara något problem för det är fullkomligt naturligt med en skur mot slutet av juni. Har man istället sett till att ta med sig en kofta och att ställa upp tält där folk kan sitta med filtar så blir regnet till mys. Musiken får man med sig in under taket och maten är minst lika god som då solen dalar mot en blå himmel.

Det finns bara dåliga kläder och det ska man tänka på inför midsommarfesten oavsett om den hålls utomhus eller inomhus. Om man ska dansa runt en midsommarstång, leka lekar och festa under många timmars tid så ska man ha bekväma kläder på sig. Visst är det roligt att vara finklädd men tänk på att skor bör vara bekväma och att det kan bli kallt mot kvällen om man har en ärmlös topp. En liten väska där man har med sig en cardigan, extra skor och kanske en filt är alltid en tillgång. Dessutom så kanske man har tänkt sova över och då måste man ha ett ombyte med sig.

Fly midsommarfesten!

Det finns de som har fått nog av midsommarfester och som tycker att det där med sill och snaps är ett gissel. Det finns en lösning och det är att fly den svenska midsommaren och ge sig söderut där det inte regnar och blåser. Det brukar gå fint att få fatt i restresor vid den här tiden på året, och då kan man snabbt kasta sig iväg mot en okänd destination. Det här kan bli riktigt kul och det finns säkert fler som vill göra samma sak. Sedan så måste man ju inte rata allt som har med midsommarfirande att göra. Om man tar med sig snapsen och sillen så kan det vara kul att sitta vid en medelhavstrand och skåla med brännvin till roliga snapsvisor istället för på ett regnvått gräs någonstans i Sverige.

När man är borta så blir det där med midsommarfirande plötsligt kul igen och man börjar sjunga sånger som man annars bara muttrar om. Faktum är att den som flyr den svenska midsommaren kanske upptäcker att han finner den någonstans i hjärtat. Året efter denna upptäckt så blir det plötsligt ett måste att fira på traditionsenligt sätt med en brakfest på en äng i partytält och med en inhyrd dragspelsspelare som kan alla hittarna från barndomen och lite till…