Kräftskiva

Kräftor är en del av den svenska kulturen och vi har sugit musten ur dessa varelser sedan tidigt 1500-tal och kanske ännu längre än så. Det här är ett djur som lever i floder och insjöar och som måste fiskas nattetid. Svensk kultur är rik av minnen från kräftfiske där män och nyfikna barn gett sig ut för att på olika sätt fiska upp kräftorna. En tradition går ut på att man sticker ner pinnar med bete på, oftast vanlig insjöfisk, för att senare komma och lysa omkring betet för att se om där finns några kräftor. Det här är en teknik som fortfarande används i vissa delar av Finland. Det anses dock vara lite fusk med ficklampor för det hade man ju inte för flera hundra år sedan. En annan teknik som är mer vanligt förekommande är den som går ut på att man sänker ner burar med bete i vilka kräftorna fastnar. En kräftskiva kräver kräftor men det serveras även andra rätter, och i och med att kräftpremiären ofta sammanfaller med surströmmingspremiären så ser man även denna omtalade rätt på kräftfestens bord.

När kräftorna fångas så är de svarta och kan ha klor som är rödaktiga. När de sedan släpps levande, med huvudet först, i en gryta med kokande vatten så dör de omedelbart och blir helt röda. När kräftan har kokats så får den svalna och sedan äts den kall med tillbehör som snaps, bröd och smör. För folk som inte kommer från Sverige så kan en traditionell kräftfest vara något alldeles särskilt att uppleva för det tillkommer en hel del traditioner som svenskar är så vana vid att de knappt lägger märke till men som för besökaren ter sig mycket märkliga.

Kräftskiva historia

Man fiskar kräftorna i slutet av sommaren och det är också därför som detta är tiden för kräftkalasen. Under samma tidpunkt så festar man med kräftor i Norge och i Finland, men den svenska varianten av denna fest är minst sagt unik och inte som de festligheter som pågår i våra grannländer. I Norge så heter kräftskiva Krepselag och i Finland så säger man som hos oss men med fin finsk brytning förstås.

Det sägs att vi svenskar var glada i kräftor redan under 1500-talet men exakt hur vi kom på idén att fiska upp dessa och koka levande är det svårare att komma fram till. Det skulle dock dröja några hundra år innan kräftfesten kom till och 1907 så blev kräftpesten ett faktum i Sverige och kräftans popularitet dalade. På grund av pesten så fick man importera kräftor från länder som Spanien, Turkiet och även från Kina. Det här var faktiskt positivt för det ledde till att folk kunde få fatt i kräftorna på ett lättare sätt. Under tidig kräfthistoria så var det ju bara de som bemästrade konsten att fiska dem som fick kräft-festa. Kräftan var faktiskt något av en överklass-mat tills mitten på 1900-talet då fler tog för vana att äta detta djur i slutet av sommaren.

Nu kan man ju kalla den här festen för kalas, fest och skiva, och namnet skiva har antagligen med hur kräftorna en gång serverades att göra, nämligen på en bordsskiva. De första kräftkalasen var nämligen en slags bufféer som serverades på bordskivor så därför kallade man kalaset för kräftskiva.

Traditioner

Man kan säga att den här festen som vi har mot slutet av sommaren är ett slags farväl till den varma årstiden. Precis som midsommar symboliserar den tid på året då dagen är som längst och allting blommar, så är kräftskivorna ett säkert tecken om att hösten har kommit och att vi går mot vintern. Man kan sällan sitta i en tunn tröja vid kräftskivans bord, och det värmer gott med brännvin och snapsar. När man talar om traditioner så tänker nog de flesta på den lustiga lilla hatten som fullt normala människor tar på sig. Att se ett gäng svenskar i kräfthattar suga musten ur de här rödkokade djuren är minst sagt komiskt men det här är en tradition och inget skämt.

Dessutom så ska det drickas till kräftorna men det här kan vara lite farligt för man får ju inte ut så mycket mat på några kräftdjur. Med lite mat i magen och några snapsar så vet de flesta vad som händer och det här är anledningen till att just kräftkalasen har fått lite rykte som fyllefester. Vill man undvika effekten av tomma magar och mycket alkohol så får man lägga till fler maträtter på bordet och här finns det fler traditioner att dra på.

Något som många känner till men kanske inte är så förtjusta i är den svenska surströmmingen. Surströmmingen som enligt vissa är bland det äckligaste som finns medan andra knappt kan vänta på att få den ruttna fisken då den kommer till hösten och sammanfaller med kräfttiden. Har man problem med candida så ska man låta bli surströmmingen för den är i stort sätt bara jäst fisk som kan ha ruttnat en aning efter att ha konserverats under mycket lång tid.

Enligt svensk tradition så ska man alltså ha de lustiga hattarna på sig och gärna andra tillbehör som haklappar, och förkläden som skyddar kläderna från det spill som uppstår då man vänder en kräfta upp och ner och suger saften ur den. Bordet brukar smyckas med ljus och lyktor eftersom det blir mörkt mot kvällen. Det här är en fest då det inte anses ofint att äta med händerna och att spilla för det ingår liksom i traditionen att bryta sönder kräftorna och äta det som går att få fatt i.

Mat och dryck

Man måste alltså inte ställa surströmming på bordet då det blir dags för kräftskiva men gör man det så är det bra att på något sätt kapsla in den så att folk som sitter runtomkring inte tycker att lukten blir för svår. Förutom kräftorna som kokats i ett lag med vatten, dill, öl och annan kryddning så kan man ha en massa godsaker på bordet. Många svenskar tycker att det ska finnas baguette på bordet men även knäckebröd som fungerar som ett klassiskt alternativ. Till detta kommer smör och kanske några goda ostar.

Sedan kan man se att den mat som serveras vid denna fest påminner om andra svenska högtiders menyer. Här finns ofta köttbullarna, prinskorvarna, den kokta potatisen och kanske några pajer. Numera så har ju folk även krav om unika dieter så det är också vanligt med vegetariska rätter och sådant som inte innehåller socker eller vitt mjöl. Man kan egentligen inte gå fel med det som man ställer på kräftskivans bord för bara det är gott så kommer det att uppskattas.

Dryckerna ser också ut som under andra högtider minus musten. Det serveras gärna goda öler och så är det alltid en höjdare med lite olika snapsar som serveras i små glas. Den som inte vill ha brännvin bör få sockerdricka eller enkelt bubbelvatten som alternativ.

Sånghäfte och lekar

En annan sak som tillhör denna höstfest är ett gediget sånghäfte samt några lekar. Sånghäften kan man finna färdiga online eller så skapar man sitt eget. Om det finns en tradition att samma grupp människor möts år efter år så kan man ju skapa väldigt personliga sånger där texterna handlar om familjen och vännerna. Det här blir väldigt kul och ger en alldeles särskild stämning vid bordet. Melodierna brukar vara traditionella låtar som alla känner till så det går snabbt att hänga med i svängarna och skråla glatt precis som alla andra.

Lekar kan se ut ungefär som de gör omkring midsommar. Då man fortfarande kan vara utomhus så kan man ju ha stafetter, leka kurragömma eller kanske gå på tipsrunda runt huset. Det kan också vara fint med lite stillsammare lekar där man kör med frågor runt bordet vilket leder till roliga samtal och att man lär känna varandra bättre. Med rätt lekar så blir det här kalaset riktigt mysigt när alla sitter tätt samman runt ett fulldukat bord samtidigt som nattens mörker faller omkring sällskapet tills man bara ser stjärnorna tindra i skyn.

Dekorationer och tillbehör

Hur man gör med dekorationer och tillbehör är lite olika. En del spar sina lanternor från år till år medan andra kör på enklare pappersgods som kasseras efter festens slut. Med tanke på att det är lite svårt att äta kräftorna på ett fint sätt så måste man ladda med servetter och haklappar. Runt bordet kan man hänga belysning som ökar stämningen och det går att dekorera med sådant som har med hösten och kräftan att göra. Har man barn som vill teckna och dekorera så kan det här vara en rolig aktivitet som gör att man får mer tid över till att förbereda kalaset utan ungar som gnäller.

Om man ska sitta ute på en veranda eller kanske på en brygga så måste man tänka på att det kan bli kyligt när det blir kväll. Då ska man ha filtar eller kanske till och med värmeaggregat för att hålla gästerna varma. Även om hösten har kommit så kan det fortfarande finnas mygg och då kan det också vara bra att ha något mot dessa så att folk slipper bli bitna.

För att det ska bli lätt att servera och äta så ska man se till att ha gott med serveringsverktyg och skålar. Engångsartiklar kan vara bekvämt om man har många gäster runt bordet och då ska man även se till att ha utmärkta ställen för skräp så att det inte blir skräpigt runt och under bordet. När barn är med så kan man även ordna med ett mindre bord som är till för de små där man dukar upp med mat som den yngre generationen gillar och undviker att ställa drycker med alkohol som kan se nog så goda ut för den som inte förstår skillnaden mellan vodka och sockerdricka.

Allra enklast är att hyra in en cateringfirma som fixar allt som har med mat och servering att göra. Då kan man slappna av och njuta av sällskapet, lekarna, musik och de intressanta samtalen som uppstår efter en snaps eller två…