Planera bröllopet hos oss

Det är många som drömmer om dagen då de ska gifta sig. Trots att vi lever i en tid där praktik tycks gå före romantik så är det få som vill släppa tanken om ett riktigt magiskt bröllop med vit prinsessklänning och fest natten lång. Om det finns ett tillfälle då man kan vara precis hur romantisk som helst så är det just då man gifter sig, och det finns en massa fina traditioner som man kan anamma för sin ceremoni och för sin fest. För att festen ska bli riktigt lyckad så gäller det förstås att man planerar den väl. När du ska planera bröllop så gäller det att du benar ut vad som ska göras och när. Om man bara har koll på det som ska ordnas med i god tid så slipper man stressa, och planeringen kan bli till ett sant nöje.

Många kvinnor och män tycks förvandlas till “Bridezillas” då de ska ta tag i och planera bröllop och det här är något som kan vara bra att undvika. Den som bråkar och tjafsar minst kan nämligen få kalla fötter om det blir alltför stressigt inför bröllopsdagen. Ser man att det inte går att samsas om planeringen så kan man alltid ta hjälp av ett proffs som vet hur man kommer överens på ett sätt som gör alla glada och nöjda, svärmor inklusive!

En bra tid för bröllop

När ska man gifta sig? Det finns ju fördelar med varje säsong och tidpunkt, men man kan säga följande:

 • Vintern kräver ett inomhusbröllop
 • Sommaren ger möjlighet till utomhusvigsel men då ska man ha tur med vädret
 • Högtidsdagar som nyår och midsommar är bra val men då måste man säkra sig om att alla kan vara med
 • Helger och lovtider gör det enklare för gäster att vara med
 • Mitt i veckan en vanlig vardag gör det enklare att boka festvåning
 • Ovanliga datum kan innebära rabatter på hyra av lokal och övernattning

Hur man ska resonera vad gäller datum är alltså beroende på vad som är viktigt för en. Kanske vill man gifta sig det datum som man först träffades eller då ena parten friade. Eller så vill man att bröllopsdagen ska sammanfalla med en födelsedag. Det viktigaste är att brudparet känner sig nöjt med det datum som till sist väljs. Då man planerar bröllop så kan det vara bra att ha flera möjliga datum så att man inte låser sig vid ett enda. Om det är så att den festvåning man verkligen vill ha eller den vigselförrättare som man har bestämt sig för inte kan under det enda datum man bestämt så är det ju synd att inte kunna kompromissa.

För att komma fram till en bra tid vad gäller väder så kan man alltid ta tips i bröllopsforum online. Man kan helt enkelt se vad andra par har gjort och hur det gick då de gifte sig mitt under vinterns värsta snöstorm eller då det var så varmt att sminket rann av svetten. Tips från andra som gift sig är överlag bra att ta del av då man är på planeringsstadiet.

En bra plats för bröllopsfesten

Var ska man gifta sig? Det här är också en bra fråga. Kanske vill man kopiera Nina från bandet the Cardigans och använda Ribban i Malmö som bakgrund till vigselceremonin för att sedan ha fest på kallbadhusets servering. Utomhus är ofta fint men då ska man också ordna med någon form av tak. Om regnet brakar loss precis när man står där med sina ringar så kan det vara häftigt men att sedan vara blöt under resten av festen känns inte bra. Med några enkla partytält så löser man detta problem. Faktum är att man kan använda sig av tält för att hålla bröllopet ute i det vilda på ett makalöst sätt. Då får man även hyra in catering och personal som dukar av och på så att man slipper ta tag i detta mellan tuvor och gräs.

En festlokal ska man boka i god tid och det särskilt om det handlar om en populär plats. Lokalen väljer man utifrån flera olika kriterier. Bra att tänka på är saker som:

 • Läge
 • Storlek på lokalen
 • Om det ingår restaurangverksamhet
 • Om det finns plats för dans och underhållning
 • Om det finns övernattning i närheten
 • Hur lokalen är utformad och designad
 • Kommunikationer till och från lokalen

När man slår sig ner för att äta middag tillsammans så kan det vara så att många ska få plats i ett mindre rum utan att det ska upplevas som trångt. En annan sak att tänka på är hur pass väl brudparet syns från de olika borden. Det är ofta trevligt om man kan skapa en cirkel med bord så att alla kan få ögonkontakt med brudparet. Om detta inte är möjligt så får man tänka på andra sätt att möblera där man fortsatt upplever en gemenskap. Det är förstås mycket viktigt att festlokalen har god ventilation och att man får plats med allt som man vill göra där, äta, dansa, hålla tal, visa film, uppträda och så vidare…

Vem ska komma?

Det är rätt lustigt att många fokuserar mer på vem som inte ska få komma än vem som ska bjudas. Man vet med säkerhet vem man inte vill ha med på festen och det är oftast någon som själv anser sig ha rätt att komma. För att besluta sig för vilka man ska bjuda så kan man göra listor som man sedan ordnar så att de som man verkligen inte kan hoppa över får en inbjudan. Har man obegränsade resurser så kan man ju skicka inbjudningar till varje person som man kommer på. För att inte missa någon så kan man gå igenom sitt Facebook konto såväl som sin vanliga telefonbok. Den där personen som man inte vill bjuda in kan man skicka en inbjudan till ändå, för folk som egentligen inte är välkomna vet för det mesta om detta och det är snyggare att ge dem chansen att artigt tacka nej. Dyker de ändå upp så är det något man får leva med.

När resurserna är begränsade så går det inte alltid att bjuda in alla som man skulle vilja bjuda. Det här är inte så lätt och arbetskollegor kanske blir sårade av att höra att man ska gifta sig men att de inte blir bjudna. I detta läge så kan man förklara att det blir ett mindre familjebröllop för de närmsta, detta även om man bjuder in ett gäng goda vänner. När man förklarar att man inte har råd med ett stort bröllop så förstår folk så man behöver verkligen inte skämmas över att alla som man möter i sin vardag inte blir bjudna.

Vad ska man äta?

Bröllopsmenyn kan vara enkel eller något som man aldrig har upplevt förr. Flera rätter och namn som man knappt kan uttala kan kännas spännande men glöm inte bort att du faktiskt ska njuta av maten och inte bara tycka att den verkar elegant och fin. Det man kan göra är att kontakta en bra cateringfirma eller den restaurang som festvåningen man hyr använder sig av och be om att få smakprov. Stora cateringfirmor har inga problem med detta medan mindre kanske drar sig för att ge dyra gratisprover. Om det är så att du förbinder dig till att köpa maten från företaget så kanske de ser lite annorlunda på det hela då de vet att du i slutändan kommer att köpa tjänsten.

När det gäller mat till bröllop så får man inte glömma bort det där med folk som har unika behov. Då du planerar bröllop så är detta en viktig punkt. Å ena sidan så vill du ha en enhetlig meny, å den andra så vill du att alla som kommer ska kunna äta och må bra. Det här är något som ett mäster-kök löser. Då du har bestämt dig för meny så kan man skapa variationer som gör att allergiker och folk med speciella dieter får mat som liknar resten som serveras och det ger en enhetlighet som är viktig. Tänk på att ta reda på de behov som finns i god tid så att du kan boka rätt typ av mat då du gör din beställning. Det är sällan populärt att komma med speciella krav en vecka innan bröllopet då restaurangköket inte längre kan göra nya specialbeställningar.

Bröllopstårtan är viktig och man kan använda den som en egen liten ceremoni. Det är till exempel populärt att som i USA skära en bit tillsammans som man sedan äter av medan alla hurrar. För många gäster så är efterrätten viktig. Det ska finnas gott om dessertalternativ och här ska man också tänka på de som är glutenintoleranta och de som inte äter vitt socker eller vitt mjöl. Ett bord fullt med goda desserter är något som man aldrig glömmer så tänk på att lägga lite krut på detta.

Musik och underhållning

Då man ska planera för musik och underhållning så tänker man kanske mest på det där med brudvalsen. Man kanske väljer en Kent låt istället för något mer klassiskt, och har man råd med det så kanske man bjuder in sitt favoritband för att spela. Om dans, musik och underhållning är viktigt så ska man tänka på att arrangera detta i god tid. Festlokalen ska inte bara ha plats för dansen och för underhållningen, det måste också finnas goda resurser för ljus och ljud.

När det rör det rent tekniska i en festlokal så ska man också tänka på att vänner kanske vill ställa till med lite show. Det är rätt vanligt att man skapar videos där folk som inte kunde vara med skickar sina hälsningar och där man visar bilder från lustiga ögonblick för att på så sätt få brudparet att skratta. Snälla hemligheter kan avslöjas och annat kul men bara om det finns teknik för detta. Både bild och ljud måste hålla hög kvalitet så tänk på att boka ett ställe som har utrustningen som krävs.

Vad gäller underhållning från vänner så är det alltid bra att fråga om de tänkt dra till med något spex. Även om de inte vill säga exakt vad det blir så kan man tala om när det kan passa, vid middag eller senare, så att det hela passar in med resten av planeringen. Man blir ju överraskad trots att man vet att något kommer att hända innan kaffet. Med hjälp av en toastmaster så kommer allting att fungera mycket lättare så utse en eller två personer med denna roll på tidigt stadium.

Fotografering av brudpar och gäster

Fotografering och filmning är också något man ska tänka på i god tid. En duktig bröllopsfotograf kan vara fullbokad då det rör sig om populära bröllopsdatum så man ska inte räkna med att det kommer att ordna sig om man försöker boka några veckor innan bröllopet. Dessutom så kan det ju vara så att man kommer att behöva fler tillfällen för fotografering. Om man vill ha en viss typ av bilder iklädda festkläderna så kanske man tar dessa i studio eller utomhus. Detta kan man göra samma dag som bröllopet för att slippa sminka och klä upp sig flera gånger.

Själva vigseln och festen är också roligt att minnas med bilder och film. De som kommer har säkerligen med sig telefoner som kan ta riktigt bra bilder och filma men det här ska man inte förlita sig på. Visst är det kul att vid senare tillfälle se sina vänners bilder och film men med en professionell fotograf så får man en helt annan kvalitet som passar då man vill visa sina barn och barnbarn vilket vackert bröllop man hade.

Transport och övernattning

En del av att planera bröllop är också att tänka på hur man tar sig till vigsel, fest och hem igen. Brudparet kanske vill åka direkt från festen till ett hotell eller till flygplatsen för att resa medan gäster är ute efter en bekväm sängplats som inte kräver alltför mycket resa. Man kan hyra en buss som plockar upp bröllopsgästerna på en central plats och sedan kör dem tillbaka, eller så kan man satsa på ett hotell eller en herrgård som plats för bröllopet varpå de som vill kan hyra ett rum och sova över. Övernattning är mysigt och det särskilt när man kan se sina släktingar och vänner till frukost igen. På så vis så blir bröllopet extra långt vilket kan vara trevligt.