Rätt klädkod på bröllopet

Det är roligt att få en inbjudan till ett bröllop men det är klart att man kan uppleva lite stress inför vad man ska ha på sig. Detta särskilt när det anges en klädkod som man alls inte förstår meningen med. Klädkoderna som anges på bröllopsinbjudningar är inte alltid solklara och gränserna har tänjts så många gånger så måste man fråga brudparet vad de egentligen har tänkt sig då de anger kavaj eller skriver festligt. Nuförtiden så håller svenskar gärna stora bröllop med teman där man förväntar sig att gäster bidrar till stämningen med rätt kläder. Det säger sig självt att man inte dyker upp i jeansshorts och brynja, men vad är egentligen okej när det kommer till klänningar, kavajer och urringningar? Det man kan gå på är de traditionella reglerna, men sedan så är det ju faktiskt så att vi lever i en modern tid och ingen kommer att bli sur för att du inte har rätt folkdräkt hängandes hemma i garderoben.

Låt oss först se lite närmre på den typ av klädkod som kan komma att nämnas på inbjudan och vad den står för…

Formella eller halvt formella kläder

När det står formellt på inbjudan så innebär det att män ska ta på sig frack eller annan form av dräkt. Under fracken bör det finnas en väst men monokel är valfritt! Det är också vanligt att man väljer fluga hellre än slips till fracken. Damer behöver bära en så kallad frackklänning som är lång. Det går bra att ha två delar på sig så länge som kjolen har rätt längd och överdelen inte är för urringad. Numer så kan man också satsa på en klänningsmodell utan armar med bara axlar, och man bör smycka sig på ett festligt sätt när klädkoden är formell. Här kan det vara extra fint att välja att bära handskar vilket bidrar till den formella känslan. Lackskor är alltid en god idé.

När det står halvt formellt på inbjudan så är det smoking som menas. Till smoking bär man också väst och fluga. Kvinnliga gäster bär klänning men den måste inte vara hellång som vid formell klädsel. Man kan säga att den här klädkoden är ett snäpp under den formella men man ska fortfarande vara mycket festlig och proper.

Kostym eller kavaj

En klädkod som är rätt vanlig är kostym. Med denna beskrivning så menar man en kostym som är svart, mörkblå eller mörkgrå. Här kan man också använda sig av väst men det är inget måste. Däremot så måste man ha en slips eller fluga till skjortan för att klädseln ska räknas som klädkod kostym. För kvinnor så betyder kostym att man bär en finare festklänning. Längden på kjolen måste nå ned till knät och man får inte ha en alltför vågad urringning eller bara armar. Om det är så att man finner en klänning som är utan ärm så kan man lösa detta med en liten tillhörande jacka. Står det kostym på inbjudningskortet så ska kvinnor absolut inte komma i byxor men annars är det rätt fritt vad gäller klänningar och tillbehör.

Kavaj är i stort sett samma sak som kostym. Det handlar helt enkelt om att klä sig fint men inte för fint. Undvik Nobelfestkänsla eftersom brudparet antagligen inte kommer att klä sig alltför elegant och då blir det konstigt om gästerna kommer i festblåsor som blänker. Med klädkod kavaj så är man rätt fri vad gäller färg på kavajjacka och klänning men man bör använda sig av slips och lite finare skor. För kvinnor så kan det vara helt okej att komma i en kavajtopp och byxor så länge som dessa är eleganta och inte för vardagliga.

Helt vardagliga kläder

Man kan även få klädkod vardaglig klädsel och då kan man klä sig som man vill. Samtidigt så måste man inse att det handlar om ett bröllop och inte en grillfest. Undvik jeans, shorts och annat som inte passar vid en högtidlig ceremoni. Vad gäller skor så är det också bra att välja något mera festligt, lämna gymnastikskorna och flip flopsen hemma!

Klädkod betyder att krav ställs

Det man måste förstå då man får en bröllopsinbjudan med klädkod är att det ställs krav. Om brudparet anger en stil för kläder så har de en tanke med detta. Det här är inget som automatiskt kommer med då man beställer inbjudningskort. Det finns goda anledningar till att ge gäster vägledning vad gäller kläder. Dels så vill man ha en enhetlig känsla. Om alla känner sig fina och på samma nivå så bidrar det till den goda stämningen. Det kan också vara så att brudparet inte kommer att vara så uppklädda och då vill de inte att gäster ska klä sig finare. Det här ska man komma ihåg. Är det så att du tycker att bröllop är högtider då man måste klä sig som en kunglighet så får du hålla det för dig själv och inte klä upp dig som Drottning Silvia då bruden själv är i ledig festklädsel.

Har man frågor omkring vad som menas med klädkoden som anges så ska man kontakta brudparet direkt eller den värd som anges som kontaktperson och toastmaster på inbjudan. På så vis så får man anvisningar om vad som tänkts så att inga missförstånd uppstår. Den närmsta familjen kan ha sin egen specifika kod för kläder och den anges inte på inbjudan så tänk på att fråga om detta om du inte har fått några instruktioner men är från den allra närmsta familjen.

Traditionella regler

Det finns faktiskt en massa fina svenska traditioner omkring bröllop som vi fortfarande hänvisar till då vi ställer till med bröllopsfest. Ett exempel på detta är de kläder som brudparet har på sig. Man skiljer mellan det som kallas för förmiddagsbröllop och eftermiddagsbröllop. Om bröllopet är efter klockan 15.00 så kommer det att krävas mer högtidliga kläder som frack och smoking medan förmiddagens bröllop kan ha en klädkod kostym eller kavaj. Brudparet speglar denna tradition med mer strikt eleganta kläder mot kvällen än vad som är vanligt under förmiddagen.

Vad gör man då om vigseln är på förmiddagen och själva festen på eftermiddagen? I det här fallet så kan man välja kostym som klädkod eftersom det hela startar så tidigt på dagen. Brudparet kan dock be om att folk frånser från traditionen och ändå klär sig mer formellt trots den gamla regeln om förmiddagsbröllop. Det är ju trots allt deras bröllop och då har de rätt att uttrycka sin önskan om hur allt ska se ut och gå till.

Det kan vara fint med folkdräkter och uniform om man har dessa. Det här är dock inget som man bara tar på sig utan att först ha fått anvisningar om det. Är det så att man har en uniform från det militära så ska man få veta att det kommer att uppskattas om man bär den, då frack anges som klädkod så kan man helt klart ta på sig sin uniform, annars blir det en lätt märklig känsla då man är den enda i folkdräkt eller uniform.

Det är ditt bröllop!

En sak som man måste komma ihåg är att det är bruden och brudgummen som bestämmer vilken stil som ska anammas. Bara för att det finns traditioner så betyder det inte att man måste gå efter dessa. Många blir stressade då de ska planera ett bröllop då de inte tycker att formell klädsel känns rätt. Om man vill ha en vinröd kortkort klänning på sig vid vigseln så ska man ju få ha det. Att komma med kommentarer om detta är bara löjligt. Det är sant att svenska bröllop blir större och större, men det finns också en kreativ frihet som leder till att man utvecklar nya stilar och sätt att skapa en högtidlig stund och en underbar fest.

Det är bruden som står i centrum

Något som man ibland skojar om är det där med att trumfa bruden, men det här är verkligen inget skämt. Det är verkligen inte tillåtet att komma i en klänning som påminner om en brudklänning! Som kvinnlig gäst så ska man därför undvika klänningar i vita nyanser och det särskilt om bröllopets klädkod är vardaglig. Det här kan ju betyda att bruden inte alls är klädd i vitt. Om man i detta läge själv kommer i en vit festklänning så kan ju folk missuppfatta och tro att man är bruden och det kan verkligen bli pinsamt!

Hjälp med rätt kläder

Om du är osäker på vad som menas med den klädkod som anges så kan du som sagt kontakta värd, toastmaster eller brudparet för mer information. Du kan också vända dig till butiker som säljer högtidskläderna. Här finns det en massa kunskap att hämta. Man behöver bara ange frack, kostym eller kavaj för att sedan få exempel på de klänningar och kostymer som man bör ta på sig. Man får veta regler som att man inte knäpper den nedersta knappen på västen under en kavaj och annat som kan vara kul att ha koll på.

Om det är så att det kostar väldigt mycket att köpa en ny klänning eller frack som stämmer med dresskoden som angetts så har man alltid alternativet att hyra kläderna och det här kan rekommenderas. När man hyr kläder så får man precis rätt stil och passform utan att det blir för dyrt och sedan behöver man inte fundera på vad man ska göra med kläderna som hänger och dammar i garderoben. Riktigt fina bröllop är ju trots allt något som bara inträffar då och då, så man måste inte nödvändigtvis äga festkläderna. För närmsta familjen är det inte alltid lika enkelt då det kan finnas krav om den färg, det tyg och den stil som man ska ha på sig. Då får man se det hela som en investering i en fest som blir till ett minne för livet och sedan kanske man ändå kan få bruk för kläderna vid ett senare tillfälle då man går som gäst till ett annat bröllop eller rentav blir inbjuden till Nobelmiddagen!