Vi ger inspiration till bröllopet!

När ett par beslutar sig för att knyta banden så kan det betyda att man vill ha en liten ceremoni på Rådhuset och sedan privat middag hemma för två med butler eller att man vill hyra Kolosseum i Rom och bjuda in alla som följer en på Twitter. Det som först verkade som århundradets bästa idé känns snart som ett ok över axlarna. I varje fall om man inte tar hand om planering och förberedelser på rätt sätt. En del tycker att det är kul att ordna med bröllop utan hjälp medan andra föredrar att betala en bröllopsplanerare för att allt ska bli perfekt. Man måste inte välja antingen eller. Det är er stora dag och då kan det vara klokt att ta del av förberedelserna och känna sig delaktig från start. Se bara till att det finns gott om tid så att ni slipper stress. Sista minuten åtgärder får man alltid räkna med, men det gör stor skillnad om dessa innebär att man klämmer in några extra gäster hellre än att festvåningen blivit dubbelbokad.

Med rätt attityd så blir bröllopsfesten något att se fram emot. Precis som i äktenskapet så kräver ett bröllop att man lyssnar på sin partners tankar och behov och att man kompromissar. Bestäm tidpunkter när bröllopsplanerna kan diskuteras istället för att i tid och otid stressa upp varandra med frågor som ingen tycks ha svar på.

Bröllop checklista

Oavsett om man tar hjälp av en bröllops-fixare eller inte så är det alltid smart att börja med en bröllop checklista där man skriver ner sådant som måste diskuteras och tas tag i. Den här checklistan kan innehålla punkter som:

  • Kontakta bröllopsplanerare
  • Sätta ett preliminärt datum
  • Besluta om vem som viger och var
  • Fundera på antal gäster
  • Hyra eller köpa bröllopskläder
  • Ordna med resa i samband med vigseln
  • Utforma en originell ceremoni
  • Ordna med fotograf

Man bör ge den här listan lite tid. Ett gott tips är att hänga den på en plats där alla ser den som till exempel kylskåpet. Se till att det finns en penna i närheten och så kan alla som kommer på något som man måste tänka på kan lägga till detta. Idag så kanske det blir ännu lättare med en gemensam lista online som man kommer åt via sin email. Det här är individuellt och huvudsaken är att man börjar bena ut det som kan tänkas behövas och vad som måste bokas och ordnas med för att bröllopet ska bli till verklighet.

I checklistaskedet så kan man låta familj och vänner vara med men när man sedan kommer vidare så är det bra om man kommer överens om vem som ska ha något att säga om eventet och vem som inte ska det. Har man varit smart och låtit välmenande föräldrar säga sitt då man först började tänka igenom bröllopsfesten så kan man alltid referera till detta och säga något i stil med “Ja, det var verkligen kanon att du kom med den idén som vi har noterat“. Sedan kan man vara klok och ge Mamma och Pappa uppgifter från start som de sedan kommer att ha fullt upp med tills det har blivit dags för vigsel och fest.

Ringar

Ringar ska man se på så snart som möjligt för om man vill ha något speciellt så kan detta ta tid att ta fram. Det finns en massa olika stilar och traditioner och fördelen är att man för det mesta är helt fri att välja om man vill ha både förlovningsring och vigselring eller om man vill satsa på en unik ring enbart för henne. Är det så att det finns arvegods som man måste respektera så kan man lösa detta på ett bra sätt. Man kan till exempel gå med på att använda sig av familjeringen från Gustav Vasas tid vid själva vigseln för att sedan lägga den i ett kassaskåp. Det är verkligen roligt att designa egna ringar och man kan välja mellan olika metaller och ädelstenar. Varför inte en äkta Lady Di ring eller kanske en rosa champagne variant som känns romantiskt och förhoppningsfull?

Hjälp med arrangemanget

Om man vill ha hjälp med bröllopsplaneringen så ska man vända sig till en person som verkligen kan det här. Att låta vänner och familj ta tag i saken kanske blir en billig lösning men ett billigt bröllop är inte nödvändigtvis samma sak som ett lyckat bröllop. Det finns många svenska bröllopsspecialister som brinner för att skapa en dag som du aldrig kommer att glömma. De har stenhård koll på allt som måste göras och när, och du behöver bara svara på frågor vad gäller färger, favoriträtter, favoritmusik och annat som krävs för att utforma evenemanget.

En duktig bröllopsarrangör kan också hjälpa till med saker som tal. Det här är något som många tycker känns nervöst. Även om man känner i hjärtat att personen man ska gifta sig med är ens allt så kan det vara svårt att få fram detta med ord som inte blir banala och då är det verkligen ett plus att få proffshjälp med detta. Dessutom så kan det vara spännande med idéer och förslag som man kanske inte ens tänkt på. Den här typen av fest kommer man ju förhoppningsvis bara vara med om en gång i sitt liv och då är det verkligen tillfälle att göra något unikt och spännande som en del av evenemanget.

Inbjudningskort bröllop

Inbjudningarna skickar man ju inte förrän det börjar närma sig. En del tycker att man måste skicka inbjudningskort till bröllop 2-3 månader i förväg. Det här kan vara väl tidigt men om man till exempel gifter sig utomlands så bör man vara ute i god tid så att folk hinner ta semester och få ihop pengarna till flygbiljetter. Även ett svenskt bröllop kan kräva en hel del logistik för gästerna. Då man kanske måste resa från en stad till en annan så innebär det att man måste hitta ett vettigt boende och att man kanske lämnar barn hemma med barnvakt över natten. En del tycker att det är fint att hyra en herrgård där det finns rum för alla att sova över. Då blir det enklare för de som måste resa en bit för att vara med. Om man inte har råd att bjuda på detta så kan man för det mesta ordna med ett bättre pris till en större grupp och då är det viktigt att man skickar inbjudningar i god tid så att de som kommer hinner boka ett rum till det fördelaktiga priset.

Vilken typ av kort man ska skicka är återigen individuellt men man ska fundera på om digitala kort blir det bästa alternativet. Om man vet med säkerhet att alla som kommer har tillgång till Internet och använder email så kan man givetvis skicka inbjudan på detta sätt. Samtidigt så kan det kännas lite tråkigt om man inte får ett faktiskt kort att spara. I vissa fall kanske man gör både och. Det går ju trots allt att spara en hel del pengar på att skicka digital inbjudan till bröllop om man vet att många av de som kommer känner sig bekväma med detta.

Tänk på att informationen på inbjudan måste vara tydlig. Det ska anges om det finns en klädkod, om man kan sova över, om det kommer att ordnas med transport, och om den finns en butikskedja med lista på presenter som önskas. Då man anger tiden för vigseln så kan det vara klokt att säga en aning tidigare än vad man räknar med så att alla de som har svårt att hålla tider ändå kommer i tid. Om det blir för mycket information på själva inbjudningskortet så kan man ju ge ett telefonnummer eller en webbadress där det finns mer information om hur man kommer fram och speciella önskemål från brudparets sida.

Gifta sig utomlands

En del tycker att det bästa bröllopet är det som förläggs till en sandstrand långt, långt bort. Man kan mycket väl välja att resa till Thailand, Italien, eller varför inte till Mexiko för att gifta sig på en exotisk plats. Numera så finns det reseföretag som specialiserar sig på den här typen av resor. Vigseln kan hållas på flygplatsen och sedan bär det av för ett fantastiskt äventyr. När man sedan gifter sig på en sandstrand så är man redan formellt gifta i Sverige och det handlar mest om en unik ceremoni. Det som talar emot att resa bort och strunta i att hålla bröllopsfest i Sverige är att många släktingar och vänner kan bli besvikna. Om man kan få med sig ett gäng på bröllopsresan så kan det vara en fördel men då kan det också bli så att en del blir avundsjuka och tycker att det är orättvist att de inte fick chansen att vara med. I vissa fall kanske det är bäst att gifta sig i smyg på detta vis och enbart tala om vad man har gjort då man kommer hem. Då kan man bjuda de allra närmsta på middag, med butler, och visa filmer och bilder. I det här läget så lär de flesta bara bli glada och inte fundera så mycket på att de inte fick vara med.

Det går att ordna med papper så att vigseln utomlands också blir giltig i Sverige men det här ska man kolla upp i god tid, för man bör inte räkna med att man kan få detta gjort på plats. En del länder har smidigare samarbeten med Sverige än andra, och sedan så får man ju tänka på att en äktenskapslicens från ett annat land kanske måste översättas av en auktoriserad översättare för att den ska godkännas här hemma.

En fest där alla känner sig välkomna

Om man bestämmer sig för att ordna med en fest så är det viktigt att man får alla som kommer att känna sig välkomna. Det här gör man på lite olika sätt. Dels så kan man se till att man har en stund då man välkomnar alla gäster på ett personligt vis. Brudparets föräldrar kan ta emot och skaka hand med alla gäster. Tillsammans tar man en drink i grupp innan man närmar sig själva ceremonin. Brudparet måste inte välkomna gäster då det är underförstått att de först kommer att synas då det blir dags för vigsel. Här måste man inte vara så noga med det där med oskrivna regler. Är det en mindre fest där brudparet helst vill säga hej till alla som kommer innan vigseln så går det också bra men då ska man komma ihåg att man inte får missa någon.

När det gäller bordsplacering så kan detta vara lite knepigt. För det mesta så har man ett bord för hedersgäster där de närmsta släktingarna kommer att sitta. Om det är så att två familjer med flera familjer som uppstått efter skilsmässor ska samsas om detta bord så får man verkligen tänka till. Det duger inte att missa någon som får sitta med övriga gäster men som borde ha haft en plats vid hedersgästbordet. Många gånger så är det bäst att undvika bordsplacering för andra bord. Man kan skapa bord där man lägger en skylt som talar om för vilken grupp av vänner som det är tänkt. På så vis kan man ha ett bord för arbetskamrater, ett för kompisarna från högstadier och så vidare. Det här gör man när det passar, i många fall så är det enklaste att låta gästerna bestämma själva var de vill sitta.

Maten är också något som kommer att få folk att känna sig mer eller mindre välkomna. Är man allergiker så är det inte roligt att mötas av mat som man knappt kan röra vid. Därför kan det vara bra att nämna i bröllopsinbjudan att allergiker, folk med speciella dieter och nykterister ska meddela om detta i god tid. Man kan också se till att det finns vegetariska alternativ och drycker utan alkohol även om ingen har bett om detta. Det kan ju hända att någon glömmer bort att be om speciell mat och då är det verkligen fint om den ändå finns på plats.

Ett annat sätt att få gäster att uppleva att de verkligen är välkomna till ett bröllop är att ge en liten present. Det kan vara en nyckelring där man har sin bild och datumet för vigseln eller något annat som blir till ett fint minne från festen. Man kan också se till att alla kommer med på bild vilket känns bra efteråt då man ordnar med en speciell video på Youtube som alla får se.